19 Şubat 2014 Çarşamba

Yeni Annenin İşe Başlama Serüveni




Uzun zamandır yazamıyorum. Çünkü doğum izni ve toplu süt izinleri minde bitmesiyle işbaşı yaptım ve bir koşuşturmaya girdim.

Yeni ve 4,5 aylık minik oğlunu evde bırakan bir anne olarak işe başlama deneyimimi paylaşmam gerektiğini düşüyorum.

Türkiye'deki doğum ve süt izninin ne kadar kısa olduğundan dem vurasım var ancak durum herkesin malumu olmasından dolayı bundan bahsetmeyeceğim. (isyanım 4,5 aylık bebeği annesinden koparan sisteme...)

Maalesef çok kolay bir dönem olmayacağını baştan belirtmek isterim. Ben iki hafta boyunca ağlaya ağlaya işe gittim. İşte süt sağarken ağladıklarımı söylemiyorum bile ama insan her şeye olduğu gibi bunada zamanla alışıyor. (alışmak zorunda kalıyor)

Tabiki morale bağlı olan süt bu dönemde sizi hafiften bir terk eyliyor... ki bu daha da üzülmenize neden olup, birkaç postada bunun için ağlıyorsunuz. Yani işe başlamanızla birlikte ağlama seanslarına da başlıyor insan. Ama dediğim gibi zamanla alışıyor insan. Birde işiniz yoğunsa (ki bu dönemde yoğun olmasının iyi olduğunu düşünüyorum) bakmışsınız bir ay geçmiş bile.

Çalışmaya başlayınca insanın içinde hep bir suçluluk duygusu oluyor  açıkçası ama vicdanen rahatlamaya çalışmanız çok önemli. Ben ilk haftalarda gece daha çok kalkıp emzirdiğimde vicdanen kendimi daha rahat hissediyordum. Ama buda yorgunluktan başka hiçbir şey sağlamıyor.

Araştırmalar çocuk gelişiminde annenin çok önemli olduğunu ancak bunun 24 saat birlikte olmak olmadığını belirtiyorlar. Bundan dolayı içinizi kemiren küçük tilkileri kapı dışarı edin ve sadece bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz zamandan zevk almaya bakın.

Peki işe başlamadan önce ne yapmak lazım:
1- Bebeğe bakacak kişiyle her gün 2 yada 3 saat yalnız bırakın: Eğer işe başlamadan önce alıştırma turları yaptıysanız, işinizin biraz daha kolaylaştığını söylemem lazım. Zira minik bebeğiniz bir süreliğine sizin ortadan kaybolmanıza alışmış olacak ve işe başladığınızda durumu yadırgamayacak ve bakımını üstlenen kişiyede alışacaktır.

2- İyi bir pompa edinin: Ben doğum yaptığım ilk bir iki haftasında taşınabilir, ev tipi pompa almıştım. Ancak randımanlı olmadıkları için memeyi tam boşaltamıyor. Bundan dolayıda göğsümde süt kitlenmişti. Doktorumun tavsiyesiyle hastane tipi pompa kiraladım ve çok memnun kaldığımı söylemem lazım. Unutmayın ki ne kadar çok emzirir ve ne kadar çok göğsünüzü sağarsanız o kadar çok sütünüz olur.

3- Süt stoku yapın: İşe başlamadan en az bir ay önce süt sağıp buzluğa atmanızda fayda var. Ne zaman ne olacağı belli olmaz. Hazırlıklı olmakta fayda var.

4- Biberona alıştırın: Siz olmadığınızda biberondan süt emmeyi red etmemesi için siz evdeykende biberondan beslemenizde fayda var.

5- Günlük tutun: Bebeğin bakımını üstlenecek kişiye; bebeğin günlük emdiği süt miktarını, yaptığı kaka miktarını ve rengini yazabileceği bir defter tutturmakta fayda var. Böylece bebeğinizin yeteri kadar beslenip beslenmediğini, bir rahatsızlığı olup olmadığını takip edebilirsiniz.
 

Sevgiler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder